Osvrt na Božić u Zvjezdicama

 BOŽIĆNA BAJKA U “ZVJEZDICAMA”
Prosinac je mjesec kada sve aktivnosti imaju jednu posebnu emotivnu notu, a protkane sučarobnim, estetskim doživljajem.Kroz prilagođene aktivnosti, prožimaju se i razni blagdanski običaji, koje onda djeca kroz godine ponavljanja uče i usvajaju.Ove godine tijekom adventa, djeca naše skupine mogla su uživati i puno učiti kroz ponuđene sadržaje.
Običaj “kičenja” i estetskog uređenja bio je prvi korak.Naš prostor je, uz pomoć roditelja i pripravnice Ivane, zablistao novim sjajem lampica, girlandi i ostalih ukrasa,poštivajući estetske vrijednosti .
Lucijina mama donijela je životinje, grane, snježne površine, koje prikazuju život životinja zimi, ali koje su svojim izgledom bili najveća atrakcija ove godine.Životinjska priča započela je …jednoga dana…s jednim zekom…, a kroz dane prosinca svaka životinja je pričala svoju priču koju su djeca nadopunjavala svojom maštom.

Uskoro nam je došao i Sveti Nikola koji nas je posjetio u dvorani predivnom predstavom , porukom i darivanjem.Za njim je stigla Sveta Lucija, iako nevidljiva, obilježena je sijanjem pšenice našim vrijednim ručicama.

Tih dana u našoj sobi čule su se i Božićne pjesmice od kojih su djeca najviše zavoljela “Zvončiće”, plešući u formi kruga, zvečkama oponašajući praporce ili pokretom prateći tekst.

Tijekom tjelesnih aktivnosti u dvorani, pojačano smo radili na vježbama propriocepcije:noseći velike vreće kao Djed Mraz te penjanjem i spuštanjem niz ljestve kao da smo u dimnjaku.

Kroz likovne aktivnosti “provukli” smo običaj darivanja obitelji sitnicama.Tako su dječica izradila čestitke za svoje roditelje prstićima i temperom stvarajući sobića, dok su kartonsku kuglicu za bor ukrašavali kolaž papirom.Većina djece pokazuje veliki interes za korištenje škarica te su kroz ovu aktivnost tu potrebu mogli i zadovoljiti.Bojanje borića te njihovo ukrašavanje potaknulo je djecu ponovno na prepoznavanje i imenovanje osnovnih boja.


Kako se Božić bližio uživali smo u fiktivnim igrama npr. “Putovanje Božićnim vlakom” .Kroz ovakve aktivnosti djeca bogate rječnik, upoznaju nove pojmove i maštom potiču spoznajni i jezični razvoj .Ali taj vlak nas je na kraju doveo do našeg okićenog bora gdje su nas čekali pravi pokloni!Uz izrađeni kamin te fotografije obitelji pokušavali smo dočarati toplo, obiteljsko ozračje.Tih se dana puno pričalo o članovima obitelji, njihovim imenima, osjećajima što potiče osjećajeljubavi, sreće,privrženosti, sigurnostikoji su izrazito potrebni za dječji emocionalni razvoj.

Ne izostavljamo niti istraživačke aktivnosti.Uočavamo promjene oko nas, blagdani su zimi, vani je hladno, nema lišća niti puno sunca…..Ali otkrili smo i led na našim igračkama na terasi ,te ga rastapali sipajući po njemu vodu.Isto tako naučili smo kako možemo crtati po zaleđenom staklu.Istraživačka aktivnost adventskog vjenčića i paljenje svjećica tek će svoju puninu i razumijevanje dostići kroz nekoliko godina, ali bilo je zanimljivo svijećice gasiti puhanjem.

I na samom kraju…punina….zajedničko druženje djece, roditelja i odgojitelja.Ovakva druženja daju cjelovitost djetetovom boravku u vrtiću, osjećaj sigurnosti, zadovoljstva, a kasnije i ponosa. Roditeljima i odgojiteljima jednako tako daje mogućnost zdrave, bliske i kvalitetnije suradnje.

Blagdani su iza nas, a nova godina ispred nas…Hajdemo zakoračiti u nju i vidjeti što nas čeka!
 Do slijedećeg javljanja pozdravljaju vas “Zvjezdice” , Neda i Martina


 © 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.