Radionice "Dišni i lokomotorni sustav"

29.1.2018. djeca iz odgojne skupine Palčići imala su radionicu sa zdravstvenom voditeljicom i odgojiteljima pod nazivom “Dišni sustav”.
Djeca su učila osnove anatomije o organima za disanje, primjerice čemu služi nosna šupljina, usta, ždrijelo, grkljan, pluća te su naučila fiziologiju i funkciju disanja.
Radili su i vježbe disanja, puhanje u staklo, udisaj i izdisaj, puhanje balona te izrađivali crtež pluća i istraživali maketu i atlas ljudskog tijela.
Naučili su sljedeće:
 • strujanjem kroz nosne šupljine zrak se u sluznici pročišćava od prašine te se vlaži i zagrijava do uobičajene tjelesne temperature
 • disanje na usta može uzrokovati upalu grla
 • jako je važno:
  •  redovito unositi dovoljno tekućine,
  • boraviti na zraku u prirodi,        
  • baviti se tjelovježbom,
  • prozračivati prostorije u kojima boravimo.

Odgojne skupine obogaćene sportsko- zdravstvenim odgojem Loptice, Baloni i Palčići imali su radionicu sa zdravstvenom voditeljicom tijekom ožujka.
Učili su što čini sustav organa za kretanje tijela. Čine ga zglobovi, kosti, mišići i ligamenti.
U svakodnevnom životu prilikom hodanja, trčanja i kod  treniranja određenog sporta može doći do nepoželjnih događaja: ozlijede kosti, zgloba, ligamenta i mišića. Svaka ozljeda se mora zbrinuti, imobilizirati i potražiti liječnička pomoć.
Naučili smo kako pozvati pomoć u odgojnoj skupini te isto tako kako možemo pomoći prijatelju.
Prehrana je važan čimbenik, a to uključuje dovoljan unos vitamina D, kalcija, unošenje mlijeka i mliječnih proizvoda kao i adekvatni unos ribljeg mesa i slično.
Tijelesna aktivnost nakon faze liječenja ima značajan utjecaj na prevenciju i sprečavanje novih poteškoća u lokomotornom sustavu.

© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.