MedoDramci – Iza kulisa

 MedoDramci su interna dramska skupina dječjeg vrtića Medo Brundo koji svojim vrhunskim predstavama oduševljavaju veliku i malu publiku unutar, ali i izvan vrtića. Kroz zanimljive predstave, MedoDramci nas na svoj osobit način uvode u svijet mašte i humora. Ovu skupinu čine sljedeći članovi: Ana K., Zrinko G., Edita J., Alenka V., Iva M., Mirna T., Ivana J., Melina V., Željka K., Ružica L. te novi član: Marija Mirela S. Do sada smo odgledali tri njihove predstave: „Ježurka Ježić“, „Izgubljene Čizmice“ i „Grubzon“, a doznali smo da je u pripremi još jedna predstava: Eko, eko. Izvan vrtića MedoDramci će uskoro održati humanitarnu predstavu „Grubzon“ u sklopu projekta „Darujmo djeci kazalište!“
Kako bi saznali nešto više o našim MedoDramcima i nastajanju njihovih predstava, zavirili smo iza kulisa te smo im odlučili postaviti nekoliko pitanja.
Od kuda proizlazi ideja za svaku pojedinu predstavu? – Ideja za svaku pojedinu predstavu došla je na sljedeći način: za jesen smo odlučili napraviti neku jesensku predstavu, a kako odgojitelji s djecom često obrađuju Ježevu kućicu, odabir je bila upravo ta slikovnica kao podloga predstavi. Osim toga, ta priča je dobro poznata i prihvaćena kako kod malih tako i kod velikih.
Druga predstava odigrala se u vrijeme Svetog Nikole, tako da tu nema puno mudrovanja, tematika je već zadana. Tako su nastale „Izgubljene čizmice“ prema dramskom igrokazu.
Za maskembal smo se odlučili za nešto novo. Prema slikovnici Grubzon i istoimenom crtiću nastala je još jedna predstava.
Za proljeće ostaje još jedna predstava koja će biti na temu ekologije. Ideje dolaze..., eto, iz glava MedoDramaca. (Ružica)
 
Koliko dugo uvježbavate svaku pojedinu predstavu? – Imam najmanje 4, a najviše 6 probi. (Ana)
Na koji način se biraju uloge? - Uloge biramo tako što tražimo neku poveznicu između lika i glumca kao npr. izgled, osobnost. (Edita)
Koje poruke šalju vaši likovi? - Poruke koje šalju likovi naših predstava su: prijateljstvo je važno, zajedno je sve lakše, čuvati ono što je važno i što voliš, iako malen možeš biti velik i hrabar, uvijek je bolje činiti dobro nego zlo i treba čuvati okoliš. (Zrinko i Ana)
Navedite nam redoslijed nastanka predstave? - Redoslijed nastanka predstave je sljedeći: Bira se tekst, igrokaz ili slikovnica po kojoj se radi predstava. Dijele se uloge i zadaci koje svaki član treba odraditi. Skida se i obrađuje glazba s interneta. Piše se scenarij i glazba se slaže po cjelinama u kojim se koristi. Dogovaraju se kostimi i scena. Zatim slijede probe. Potom ide izrada kostima i scene te finalna proba. (Ružica i Edita)
Imate koju anegdotu vezanu za vašu skupinu? – Imamo. Edita je bila Majstor Mrkonja, krenula je glazba i ona je izišla, a nije trebala. Iza paravana smo bili u čudu i smijali se. Majstor Mrkonja je na sceni vikao: „Hlapiću, hlapiću!“ Potom je skužila da nešto ne valja i vratila se iza. Smijali smo se tomu danima kasnije... (Zrinko)
Zavirivanjem iza kulisa, malo smo porazgovarali s našim MedoDramcima te smo otkrili nešto više o njihovom radu iza scene, koji nam je donio saznanja da je potrebna dobra i temeljita priprema svake pojedine predstave kako bi njezin doživljaj bio cjelovit. Ovim putem još jednom puno pozdravljamo naše vrijedne MedoDramce i zahvaljujemo na trudu i vremenu koje ulažu kako bi nas – male i velike – razveselili i obogatili svojim originalnim i neponovljivim dramskim predstavama.

© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.