Alergijski rinitis (alergija na pelud) – uzroci, simptomi i liječenje

Peludna groznica koja se naziva i alergijski rinitis je upala sluznice nosa. Uzrokuje znakove i simptome slične prehladi kao što su curenje iz nosa, svrbež očiju, kihanje i bolni sinusi. Za razliku od prehlade, peludna groznica nije uzrokovana virusom.
Uzrokovana je alergijskom reakcijom alergena koji se nalaze u zatvorenim i otvorenim prostorima poput peluda, grinja, čestica prašine ili pak kontaktom s kućnim ljubimcima. Novija istraživanja pokazuju kako je za sve češću pojavu alergijskog rinitisa odgovorno upravo globalno zatopljenje koje omogućava produženu sezonu cvjetanja određenih biljaka.Prvi simptomi alergijskog rinitisa se obično javljaju prije 20. godine života. Alergijski rinitis može utjecati na vašu učinkovitost na poslu ili u školi i ometati aktivnosti kojima ste posvećeni u slobodno vrijeme. Ali ne morate se pomiriti s dosadnim simptomima. Učenje kako izbjegavati alergene i pronalaženje pravog liječenja može napraviti veliku razliku u tome kako ćete se osjećati.
Razlikujemo tri vrste alergijskog rinitisa :
 • sezonski,
 • nesezonski
 • povremeni
Povremeni rinitis ovisi o kontaktu osobe s određenim alergenom. Primjerice kada osoba koja je alergična na životinjsku dlaku dođe u kontakt s nečijim kućnim ljubimcem.
U procesu koji se zove preosjetljivost, vaš imunološki sustav pogrešno identificira bezazlenu tvar u zraku kao nešto štetno. Vaš imunološki sustav tada počinje proizvodnju antitijela na tu bezopasnu tvar.
Sljedeći put kada dođete u dodir s tom tvari antitijela je prepoznaju te signaliziraju imunološki sustav da otpušta kemikalije, poput histamina, u krvotok. Tada imunološki sustav izaziva reakciju koja dovodi do simptoma peludne groznice. Okidači sezonskog alergijskog rinitisa su:
 • Pelud stabla – uobičajena u proljeće
 • Pelud trava – uobičajena u kasno proljeće i ljeto
 • Pelud ambrozije – uobičajena u jesen
Spore plijesni iz gljivica – u vrijeme toplih mjeseciFaktori koji mogu utjecati na razvoj alergijskog rinitisa su:
 • Alergije u obiteljskoj povijesti bolesti
 • Kod pripadnika muškog spola alergijski se rinitis češće javlja
 • Djeca koja su ranije rođena također imaju predispoziciju za dobivanje alergijskog rinitisa
 • Rana primjena antibiotika
 • Pretjerana izloženost duhanskom dimu već u djetinjstvu
 • Rođenje u mjesecu kada je neka biljka imala period cvjetanja (breza, ambrozija, topola)
 • Simptomi alergijskog rinitisa
 Simptomi peludne groznice najčešće se:
 • Curenje nosa, svrbež nosa, bolni sinusi
 • Suzne oči ili svrbež očiju
 • Kihanje i kašljanje
 • Otečena, plava koža ispod očiju (alergijske modrice pod očima)
 • Smanjen osjećaj mirisa ili okusa
Peludna groznica može se pojaviti kod bilo koje dobne skupine, ali će se vjerojatno razviti tijekom djetinjstva ili u ranoj odrasloj dobi.
Kod alergijskog rinitisa prisutan je vodenasti sekret iz nosa koji je uglavnom praćen svrbežom sluznice nosa.
Dijagnoza alergijskog rinitisa:
Alergijski rinitis nije teško dijagnosticirati budući da su simptomi specifični i očiti. Međutim, nešto teže je dijagnosticirati točan alergen koji izaziva alergijsku reakciju. Dijagnoza se najčešće utvrđuje fizičkim i laboratorijskim pregledom:
 • analizom ukupnih i specifičnih antitijela
 • analizom imunoglobulina E (IgE) iz krvi
 • testiranjem na alergene
Ako se alergijska reakcija ne povuče u roku od četiri tjedna, stanje se dijagnosticira kao kronično.
Liječenje alergijskog rinitisa
Najbolje liječenje peludne groznice jest izbjegavanje alergena koji uzrokuju alergijske reakcije. Međutim, to nije uvijek moguće. Ako imate blage simptome peludne groznice, odnosno ne reagirate jako agresivno, kod vas uobičajeni lijekovi protiv alergija mogu biti od velike koristi pri ublažavanju simptoma.
Ako pak to nije slučaj te vaše tijelo preburno reagira na alergene tada ćete morati uzimati lijekove koji se dobivaju na recept. Najčešće se kombinira više vrsta lijekova, a to može potrajati dok konačno ne pronađete što vam najviše odgovara.
Lijekovi koji se koriste za liječenje alergijskog rinitisa:
 • Kortikosteroidi u obliku spreja za nos – za mnoge ljude najučinkovitiji lijek, sprječava svrbež i curenje nosa, a nuspojave uključuju neugodan miris ili okus te iritaciju nosa.
 • Antihistaminici – obično se daju u obliku tableta, a postoje i sprejevi te kapi za oči, pomažu kod svrbeža, kihanja i curenja nosa.
 • Oralni kortikosteroidi – u obliku tableta, koriste se za ublažavanje teških simptoma alergije, dugotrajna upotreba može uzrokovati ozbiljne nuspojave pa se najčešće propisuju za kratko vrijeme.
 • Imunoterapija – sastoji se najčešće u primanju injekcija koje sadrže male količine alergena, a cilj je da se vaše tijelo navikne na alergene koji uzrokuju simptome i samim time smanjite potrebu za lijekovima te kod djece ova metoda može spriječiti razvoj astme.
 • Ispiranje sinusa – sterilnom fiziološkom otopinom – brz, jeftin i vrlo učinkovit način za ublažavanje iritacije dišnih puteva, ponajprije nosa.
Prirodno liječenje alergijskog rinitisa:
Kod alergijskog rinitisa preporučuje se jačati imunološki sustav zdravom prehranom, koja sadrži namirnice bogate vitaminima B i C te flavonoidima. Vitamin C će također poslužiti kao odličan dodatak prehrani. Svaki dan konzumirajte žličicu toplinom neobrađenog meda, koji sadrži čestice voska iz saća. Vjeruje se kako se time jača otpornost na peludi lokalnih biljaka. Svaki dan popijte po šalicu čaja od ginsenga ili crvene pupavice kako biste jačali imunološki sistem. Češćim pranjem lica možete otklonili čestice na koje ste alergični s vašeg lica. Ako vas oči svrbe i suze, isperite ih s pola litre prokuhane i ohlađene vode u koju ste dodali prstohvat soli ili dvije žličice destilirane vještičje lijeske. Tu otopinu možete upotrijebiti i za ispiranje nosa. Inhalirajte se parom (pola litre vode) u koju ste dodali žličicu sušene kamilice ili stolisnika.Inhalirati se možete i eteričnim uljima lavande, đumbira, čempresa, eukaliptusa. Kod peludne hunjavice najbolje je dnevno upotrijebiti 2-3 šalice čaja od vidca, bazgina cvijeta, matičnjaka ili kamilice.Protiv curenja iz nosa tri puta na dan popijte po šalicu koprive, bazgina cvijeta, đumbira, cimeta ili klinčića.
Kao prirodni antihistaminik koristit će vam ulje crnog kima koje možete koristiti preventivno prije početka sezone alergija. Kada sezona alergija započne, nastavite konzumirati ulje crnog kima u dozi od tri žličice dnevno.
Pripremila:
Zdravstvena voditeljica Željka Franjo


© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.