“Odgoj za održivi razvoj” - Projekt u skupini ''Zvjezdice''

Zvjezdice su ove godine postali mali vrtićanci. Iza nas su dvije jasličke godine u kojima smo se bavili najviše senzoričkim aktivnostima. Kako smo dobro naučili istraživati našim osjetilima, preseljenje u novi objekt dao nam je pregršt novih mogućnosti i priliku za pravo učenje ISKUSTVOM, tako da se naš novi projekt samo nadovezao na one prijašnje, senzoričke.

Veliko dvorište, zelenilo, drveće, „kuća“, gdje se nalazimo od ove jeseni, potaknuli su nas na postavljanje cilja našeg projekta, a to je: razvoj ekološki osviještenog djeteta koje doživljajem, aktivnim učenjem i djelovanjem razvija pozitivna ponašanja, odnose i stavove prema sebi, drugima i prirodi. Neke od specifičnih tema su: uočavanje i doživljavanje prirodnih ljepota, uočavanje i shvaćanje pojava u prirodi, stjecanje znanja o načinima brige za okoliš, vlastiti doprinos očuvanju okoline, poticanje suradničkih odnosa kroz aktivnosti te povezivanje odgoja i obrazovanja za okoliš s odgojem za ljudska prava, humanističke vrijednosti i demokraciju.

Već prvim aktivnostima počeli smo kod djece razvijati osjetljivost za održivi razvoj. Tako smo sami napravili i obojali spremnike za sortiranje otpada - papira i plastike u sobi dnevnog boravka. Kroz slikovnice i razgovore u jutarnjem krugu naglašavali smo važnost štednje električne energije i vode te stavili oznake „Ugasi me“ s odgovarajućom fotografijom kao podsjetnik na predviđena mjesta. Sljedeći korak je korištenje prirodnih resursa: osvrnuti se oko sebe, pogledati otkud nam hrana dolazi, kako mi možemo tome pridonijeti i na kraju doći do plodova. Kušali smo orahe, šljive i grožđe od kojeg smo cijedili i sok. Uočili smo rast tog voća na specifičnim mjestima. Zajedno smo uredili vrt, pokupili kamenje i smeće kako bi na proljeće sve bilo spremno za sadnju povrća u kojima će nam pomoći, oni bez kojih nema kvalitetnog procesa, a to su RODITELJI.

Učimo se zdravim navikama: osobnoj higijeni, higijeni prostora te zdravom načinu hranjenja. Ovaj vanjski prostor je idealna prilika za praćenje promjena u prirodi, praćenje specifičnosti koje određeno godišnje doba nosi i učenje ponašanju u istom. Djeca se uče međusobnoj suradnji u skupini te suradnji sa skupinom „Brodići“. Radujemo se novim aktivnostima, jer naš projekt je tek počeo…

Čekamo snijeg, da možemo izraditi snjegovića, grudati se, promatrati mraz i inje i osjetiti hladnoću u rukama… Proljeće da nam dozrije trešnja, da sadimo vrt, slušamo cvrkut ptica i osjetimo miris bora... Ljeto s igrama u pješčaniku u debelom hladu gustih krošanja... Pa opet jesen sa zvukom vjetra i šuštanjem lišća...

Neda Poljak i Martina Cerčić


© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.