Lutka u igri i učenju djece

Ove pedagoške godine bitna zadaća odgojno-obrazovnog rada s djecom predškolske dobi odnosi se na "Lutku u humanistički usmjerenom predškolskom kurikulumu".

Zašto lutka?
Od svih grana scenske umjetnosti lutkarstvo je najpogodnije za prikazivanje bajki, fantastike ili čudesnih prizora, pa je stoga lutka izrazito važna za djetetov razvoj. Igre s lutkama u dječjem vrtiću najčešće su spontane, slobodne i stvaralačke. Lutka se javlja kao zamjena živih bića s kojima dijete u igri manipulira kako želi i najčešće kako ne može u stvarnosti. Ona pokreće djetetov misaoni i emocionalni svijet te razvija maštu. Igre lutkom uvelike pridonose razvoju govora kao i socijalizaciji, potištena i pretjerano sramežljiva djeca postaju hrabrija, važnija i slobodnija.
Kod mlađe djece u igri sa scenskom lutkom dominantna je motorička komponenta, dijete lupa, prevrće ili rasteže lutku te je ona u središtu njegove igre. Kod starije djece u igri sa scenskom lutkom smanjuje se motorička aktivnost, logički se osmišljava pokret lutke te se integriraju vlastita iskustva, doživljaji i znanja.
Lutka je snažno sredstvo koje razvija kod djece smisao za uzajamnost, solidarnost, pravednost i suradnju. Svako dijete ima svoju najdražu lutku koju je potrebno shvatiti kao važan dio djetetovog života. Osim što lutka djeluje na razvoj pozitivne slike o sebi kod djeteta, može izrazito pomoći roditeljima/odgojiteljima u otkrivanju raznih emocija. Pomoću nje ulazimo u unutarnji svijet djeteta i zato je važno uvesti je u svakodnevnu komunikaciju i igru.

Cilj bitne zadaće odnosi se na primjenu lutke u svakodnevnim planiranim i situacijskim aktivnostima s djecom od prve godine života do polaska u školu. Jedna od specifičnih strategija rada odnosi se na izradu lutke odgojno-obrazovne skupine sukladno specifičnostima programa. Odabirom imena odgojno-obrazovne skupine Vašeg djeteta, možete se pobliže upoznati s lutkom skupine kroz njezinu osobnu kartu.

Centralni objekt:


Područni objekt Medo Brundo 1:


Područni objekt Medo Brundo 2:


Područni objekt Medo Brundo 3:


© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.