Zdrava prehrana u o.o. skupini "Sovice"

 Djeca iz skupine „Sovice“ druže se sa svojom Sovicom Pepicom koja voli zdravo živjeti.
Njezin zdrav stil života je kretanje na svježem zraku, pije vodu jer je to najzdravije piće, a najviše voli jesti voće i povrće.
Svakodnevno u vrtiću dobivamo raznoliko sezonsko voće koje neki članovi naše skupine nisu voljeli pojesti.
No, različitim aktivnostima, slikovnim prikazom, izradom plakata, igranjem bojama voća, opipavanjem i mirisanjem samog voća djeca rado pojedu neku voćku prije ručka.

  

U našem obiteljsko – dramskom centru provodili smo različite dramske igre, dramske improvizacije s lutkicama na štapu – voće i povrće koje smo sami izrađivali od prirodno neoblikovanog materijala, a pomogli su i „zdravoljupci“ koje su djeca prepoznavala i imenovala.
Pred ogledalom bi znali po dvoje djece s izabranim zdravoljupcem voditi voćne razgovore (npr. „Ja sam važan jer u meni ima soka“).
Nerijetko bi cijedili naranče u sok koji  „Sovice“ veselo popile, osvježile se i dobile vitamine, a u igrama lutkicama na štapu od kojih je jedna bila i „Voćna salata“, djeca izražavaju želju jesti voćnu salatu.
Tako planiramo u suradnji s tetama kuharicama i zdravstvenom voditeljicom predstaviti djeci ribež i svi zajedno naribati jabuke, a poslije ih tako naribane pojesti.
                     
  

Uspjeh aktivnosti vidimo u tome što je svaka „Sovica“ uspjela naribati malo jabuke i doprinijeti našoj voćnoj salati u koju smo dodali i malo banane.
Sve „Sovice“ su pojele jabuku iz svog tanjurića i bili vrlo ponosni što su si tu jabuku sami naribali.
Opipavanjem jabuke netom prije crtanja, dobili smo vjernije prikaze.
Odlučile smo izraditi plakat s fotografijama koji prikazuje čitavi tijek aktivnosti.
Sovice znaju da su u „srcu“ jabuke koštice, a i da drugo voće ima svoje koštice koje možemo posaditi u zemlju da nam naraste novo voće.
Za  centar kuhinje nabavljamo plastično voće i povrće kojim djeca svakodnevno manipuliraju – kuhaju, broje, prepoznaju boje, razlikuju okuse (slatko ili kiselo), a poneki mogu i razlikovati voće od povrća.
Voćnu salatu začinili smo pjesmicama o voću i uživali kroz tjedne.
Voće i povrće raste na seoskim imanjima pa ćemo kroz naredni period istražiti kakav je život na seoskom imanju i tko još voli jesti voće i povrće.

  


© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.