Mlađa jaslička o.o. skupina "Gumbići"

Gumbići su mlađa jaslička skupina koja broji četrnaestero djece od kojih je sedmero dječaka i sedmero djevojčica. Smješteni su u centralnom objektu vrtića. Odgojiteljice su Marija Sambolić i Ivana Patačić Balog. Možemo slobodno reći da su iz onih malih pristiglih bebica stasali u sada prilagođenu skupinu malih istraživača koje sve zanima.
Na tjelesnom i psihomotornom razvoju djeca su postigla da su im koraci, odnosno  općenito motorika s obzirom na njihovu dob stabilna. Sada s većim samopouzdanjem savladavaju svoje korake. U području fine motorike kroz igre u istraživačkom-manipulativnom centru spretnije barataju predmetima pri otvaranju-zatvaranju te umetanju-vađenju. Najviše vole otvarati i zatvarati bočice s različitim poklopcima te umetati i vaditi iz umetaljki čepove, tkaninu, gumbiće, loptice i pompone.

  

U socio-emocinalnom razvoju djeca pokazuju osjećaje povjerenja, veselja i prihvaćenosti što se vidi svakodnevno pri veselom i samostalnom ulasku u sobu skupine. Uglavnom vlada vesela, opuštena i ugodna atmosfera.
Kod pripreme za boravak na zraku djeca već znaju da na poziv odgojiteljice stanu ispred vratiju sobe te željno iščekuju odlazak van u atrij. Većina djece zna samostalno skinuti svoje papuče te pokušava ili zna obući cipele. Ponosni su kad to samostalno uspiju i odgojiteljice ih pohvale. Znaju gdje su njihovi ormarići te u njih pospremaju svoju odjeću i obuću. Usvojili su i naviku pranja ruku pri dolasku u vrtić te prije obroka, a naravno još uče kako to pravilno napraviti.
Igra je doduše kratkotrajna kao i pažnja s obzirom na njihovu dob, ali s vremenom se polako produžuje. Djeca jako vole glazbene aktivnosti pa pjesme, brojalice i igre s pjevanjem provodimo svakodnevno. U tome nam pomaže i lutka koju imamo u skupini, a nazvali smo ju po imenu skupine – „Gumbica“. Ona osim što pjeva pjesme i brojalice, tješi djecu kad im je teško te poziva ih i podsjeća kad je vrijeme za pospremanje sobe. Naravno to čini posebnom pjesmom koja se zove „Zvoni zvono“ i koristi samo kad je vrijeme za pospremanje. Iako smo u tom području još poprilično „slabi“ u odnosu na prije, postajemo sve bolji i bolji. Glazbene aktivnosti koje provodimo baziraju se na temi domaćih životinja s obzirom na to da se u posljednje vrijeme bavimo malim projektom „Domaće životinje“. Djeca tijekom jutra ili popodneva slušaju zvukove glasanja domaćih životinja te pjesme i brojalice koje smo do sada pjevali. Osim pjevanja i plesanja djeca vole i svirati. Dosta vremena provode u centru glazbenog gdje istražuju zvuk različitih šuškalica, udaraljki, zvečkalica i bubnjeva od kojih je većina napravljena od pedagoški neoblikovanog i prirodnog materijala. Primjećuje se kod djece sve više ponavljanja pokreta i riječi iz pjesama i brojalica te pomak u govorno-jezičnom području razvoja.

  

Djeca puno vremena provode i u simboličkoj igri u centru kuhinje. Tamo kuhaju obroke i tople napitke, peru i pospremaju posuđe i pribor za jelo, namirnice te hrane plišance. Primjećuje se početak međusobne interakcije, ali s obzirom na dob dominira paralelna igra.
U našem centru građenja napravili smo „farmu domaćih životinja“ od pnm-a u koju smo smjestili male gumene domaće životinje. Djeca u toj igri oponašaju glasanja i pokušavaju oponašati pokrete i imenovati domaće životinje.
U centru istraživanja mogu vidjeti slike domaćih životinja na plakatu te često ih znaju pokazivati odgojiteljici kako bi ih ona imenovala dok djeca oponašaju glasanja.
U likovnim aktivnostima od tehnika najčešće koristimo boju za prstiće i tijesto u boji. Pri dolasku u vrtić većina djece je oklijevala sudjelovati u likovnim aktivnostima dok u posljednje vrijeme jedva čekaju da koristimo boju za prstiće. Vole koristiti i tijesto u boji, a posebice ga valjati, gnječiti i opipavati.
U igri na zraku sve su spretniji, a posebice pri penjanju i spuštanju na toboganu. Vole loviti balončiće od pjene i to ih jako veseli te pokretna igra „Lovice“. S obzirom na to da smo u malom projektu „Domaće životinje“, tijekom boravka na zraku imamo jutarnju tjelovježbu u kojoj oponašamo pokrete i glasanje životinja. To se većini djece sviđa i vesele se tome.
Na području osvješćivanja pozitivne slike o sebi imali smo sklop aktivnosti na temu „Moje tijelo“ . Kroz igre pred ogledalom, pokrivaljkama te pokretnim igrama i pjesmom radili smo na prepoznavanju dijelova tijela. Slobodno možemo reći da većina djece zna prepoznati dijelove tijela i shodno tome pokazati ih.Kako bismo još od ranih dana osvjestili kod djece potrebu samozaštite u slučaju potresa, povremeno provodimo s njima igru okupljanja na zborno mjesto unutar sobe dnevnog boravka. Ponekad nam je igra uspješna, a katkada su „Gumbići“ zaokupljeni u nekoj svojoj aktivnosti pa se ne odazovu. No, kada smo imali evakuaciju u našem vrtiću, „Gumbići“ su pokazali kako znaju biti i ozbiljni te su evakuaciju „odradili“ na razini zadataka. U novije vrijeme kako su dani prilagodbe daleko iza njih, djeca su sve aktivnija u igri, smijehu i veselju. Sve više postaju svjesniji jedni drugih tokom igre pa izmjenjuju poglede, a ponekad i prilaze te započinju na njima poznatom jeziku interakciju. Toliko od „Gumbića“ za ovo javljanje, a do novoga šaljemo puno pozdrava.

© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.