Projekt "Škole za Afriku" u o.o. skupini "The Cipelići"

Hrvatska se 2008 godine priključila Unicef projektu „Škole za Afriku „ kako bi pomogla omogućiti djeci u Africi mogućnost obrazovanja. Dječji vrtić Medo Brundo i skupina The Cipelići se i ove godine priključila projektu. Svojim radom, učenjem i zalaganjem djeca sudjeluju u stvaranju prilika za svoje vršnjake iz Madagaskara. Projekt smo započeli upoznavanjem obilježja afričkog kontinenta te Republike Madagaskar. Istraživali smo kartu svijeta i globus, a zatim i crtali naš i afrički kontinent te zastave Hrvatske i Madagaskara.Kako bismo bolje upoznali način života djece s Madagaskara čitali smo njihove životne priče, a zatim i u Medinom kinu pogledali kratke dokumentarne filmove o Africi, ljudima koji tamo žive, njihovim životnim uvjetima, školama. Vizualno smo predočili da ljudi i djeca iz Afrike vole različite vrste umjetnosti poput plesanja, pjevanja, izrađivanja tradicionalnih tkanina i odjeće. Djeca su primijetila da i oni vole plesati,pjevati i igrati se kao i mi, no njihovi su instrumenti drugačiji, glazba specifična, a igra zanimljiva. Time potaknuti, slušali smo svakodnevno afričku glazbu i odlučili izraditi bubnjeve i zvečke. Ovakvim stvaralačkim aktivnostima poticali smo različite oblike kreativnog izražavanja i likovnog stvaralaštva kroz koje su djeca prerađivala dosad stečeno znanje i iskustvo.

Oformili smo i "Afrički centar" gdje su djeca izrađivala nastambe za životinje i osmišljavala slobodnu simboličku igru. Nakon prvih spoznajnih aktivnosti na red su došle one djeci najzanimljivije, a to je naravno igra. Naučili smo kako za zanimljive igre ponekad nisu potrebne igračke pa smo i mi zaigrali „Kukulu“, „Ano i Aydelen“, „ Veliku zmiju“ i „Kudodu“,  a to su zapravo igre kamenčićima, riječima te razne varijante lovice. Igra je jedno od dječjih prava, a sva prva su međusobno povezana i jednako važna. 

Edukativni dio ovog projekta posvetili smo proučavanju Konvencije  UN-a o pravima djeteta, ali i njihovim odgovornostima. U tome nam je najviše pomogao plakat koji smo izradili te društvena igra „ Čovječe, ispravi se“. Provodili smo i mnoge druge aktivnosti kojima smo proširivali svoje znanje, poput izrade afričkih maski, Madagaskarskog tkanja, narukvica i nakita. Projekt se nastavlja i dalje tijekom pedagoške godine, a njegov najbitniji dio je mala Humanitarna akcija koju ćemo organizirati krajem ožujka i početkom travnja. Želimo naglasiti da smo uložili puno truda u izradu nakita i raznih predmeta za akciju, a Vama zahvaliti što nas u tome podržavate.

Valentina Čolić i Helena Kunder© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.