Sudjelovanje u projektu "Sigurnije škole i vrtići" o.o. skupine "Zvjezdice"

SUDJELOVANJE U PROJEKTU „SIGURNIJE ŠKOLE I VRTIĆI“
Skupina „Zvjezdice“ ,osim  što su sudionici programa „Mali čuvari velike baštine“, u skupini provode razne sklopove aktivnosti ali i projekte.Tako su aktivni sudionici projekta „Sigurnije škole i vrtići“ koji se provodi u organizaciji Hrvatskog crvenog križa i Agencije za odgoj i obrazovanje.

1.EPIDEMIJA KORONA VIRUSA
Na razvojno primjeren način djeci je približeni značenje epidemije najviše kroz aktivnosti brige za sebe.Visoka razina higijene: često i pravilno pranje ruku, brisanje nosa i adkevatno odlaganje korištenih ubrusa, važnost prozračivanja, pričanje na nešto većoj udaljenosti jedan od drugoga, održavanje higijene prostora u kojem boravimo, itd.Naglasak smo stavili na važnost zdrave prehrane , odmora i tjelesnog vježbanja.Kroz sklop aktivnosti „Virusi to smo mi“, djecu smo upoznali za mikroskopskim prikazom virusa, poznatom fotografijom kojom su bili okruženi u svojoj okolini te ga pretvorili u crtež, lutkicu ili ga izmodelirali.   

    

    
  

2.ŽURNI BROJ 112
Nakon što smo djecu kroz niz iskustvenih aktivnosti upoznali sa bitnim zanimanjima poput policajca, vatrogasca i liječnika,oni su  usvojili kvalitetna znanja o svakom zanimanju. Razlikovanje uniforme, opisa posla ,prepoznavanje sirene i vozila te međusobne povezanosti sva tri zanimanja obogatila su dječju spoznaju.Nakon sklopa aktivnosti „Zanimanja“ , stigao je Fašnik gdje su djeca uz niz rekvizita i simboličku igru, mogla proraditi usvojene pojmove. 11.02.2021. obilježili smo EUROPSKI DAN ŽURNOG POZIVA 112“, tako što smo obogatili centar liječnika oznakama hitne pomoći, novim telefonom i zapisom samog broja 112.Ponovno smo potaknuli simboličku igru kroz koju su djeca naučila kako korisiti žurni broj i u kojim situacijama.  

  

  

  

  

3.POTRES
Kroz niz dramsko-scenskih, likovnih, glazbenih te istraživačkih aktivnosti, djeca su mogla proraditi svoje misli, osjećaje, neduoice i nesigurnost od potresa.Neke od aktivnosti su „Osjećaji tijekom potresa“, „10 lica emocija“ , „Savjeti za pripremu za izvanredne situacije“ , „Hej ti, uistinu si poseban“i sl.Djeca su naučila kako se ponašati, na koji način imati sigurnost i povjerenje u tom trenutku u svoje odgojitelje te kojim vježbicama proraditi strah i umiriti se. Vježbama evakucije usvojili su svaki korak ponašanja tijekom potresa te značenja riječi SIGURNO MJESTO (u sobi, označeno zelenom kružnisom gdje se okupljamo dok potres traje), te ZBORNO MJESTO (na dvorištu gdje izlazimo nakon same trešnje potresa.

  

4.RADIONICA PRUŽANJA PRVE POMOĆI „MEDO TREBA POMOĆ“
Zdravstvena voditeljica u suradnji s pedagoginjom ,održala je radionicu vezanu uz jednostavno pružanje prve pomoći.Putem čitanja slikovnice te na kraju simboličke igre, djeca su imala prilike upoznati se sa sadržajem liječničkog kofera i upotrebom njegovih materijala.Ova aktivnost pridonijela je, kako bogaćenju spoznaje kroz iskustveno učenje, tako i emocionalnom bogaćenju –empatija i briga za drugoga. 
Veselimo se nastavku aktivnosti ovog projekta , te smo ponosni na usvjenost znanja o samozašiti i adekvatnim reakcijama u kriznim situacijama kod djece.

  

  

Odgojiteljice: Neda Poljak i Martina Cerčić

        

© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.