Savjeti o.o. skupine "Bubamare": Kako kvalitetno provoditi vrijeme kod kuće sa svojom djecom?

U današnje vrijeme nedostatka vremena i užurbanog života vrlo je važno kvalitetno provoditi vrijeme sa svojiom djecom. Bitnije je kako provodimo vrijeme, nego koliko vremena provodimo. To znači da je potrebno odvojiti vrijeme za svoje dijete te se fokusirati na njega i ono što radimo s njim. Vrijeme možemo provoditi u igri, obavljajući kućanske poslove ili boraveći u prirodi.
 
Ako provodimo vrijeme u igri potrebno je odabrati adekvatnu igru primjerenu dobi djeteteta. To mogu biti razne društvene igre, kreativne igre kao šro su igre bojama i raznim likovnim materijalom. Možete čitati slikovnice, knjige, enciklopedije, dječje časopise, izrađivati razne ukrase i rekvizite za igru. Možete pogledati film koji je prilagođen uzrastu djeteta. Možete raditi sve što Vam Vaša mašta dozvoljava. Jedino je važno da se usredotočite na to što radite i da vam je fokus Vaše dijete.
 
S djetetom možemo kvalitetno  provoditi vrijeme obavljajući kućanske poslove u što je također važno uključiti dijete. Ono će na taj način steći radne navike, usvojiti vještine, steći će samopouzdanje i osjećati će se važno i korisno. Naravno, potrebno je djetetu ponuditi zadatke kojima je ono doraslo te koje može obaviti sukladno dobi. Nakon obavljene aktivnosti potrebno je pohvaliti dijete kako bi se osjetilo korisno i važno.
 
S djetetom je također važno svakodnevno boraviti na zraku, u parku, u prirodi... Bitno je da za vrijeme boravka na zraku dijete usvaja različite vještine kao što su vožnja bicikla, romobila ili rola te da razvija spretnost igrom na spravama u parku. Bitno je djetetu ukazati na svijet oko njega, podučiti ga ponašanju u prometu, ukazati mu na promjene u prirodi te na biljni i životinjski svijet koji ga okružuje. Najgora opcija je svakodnevna šetnja po zatvorenom trgovačkom centru. Nije dovoljno boraviti s  djetetom u istoj prostoriji, gledati televiziju ili telefonirati i ne obraćatu pažnju na dijete. Bitno je određeni dio vremena stvarno se fokusirati na dijete, saslušati ga, uvažiti ga, razgovarati s njim...
 
Provodeći vrijeme s djetetom razvijamo povjerenje, bliskost i povezanost. To su osnovni čimbenici zajedništva, ljubavi i podrške. Jednom kada izgradimo povjerenje, bliskost i povezanost sa svojim djetetom, sve probleme će biti lakše riješiti. Kasnije kako će dijete odrastati sve što ste u najranijem djetinjstvu uložili u njega će se višestruko vratiti. Dijete će izrasti u sigurnog, odgovornog čovjeka koji će se lakše suočiti s problemima te će cijeniti obitelj.
 

© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.