Savjet o.o. skupine "Jabuke": Zabava za Vas i Vaše dijete u vrijeme proljeća

Sve smo više na otvorenom ili vani na svojim balkonima/terasama. To može biti izvrsna prilika da se Vi i Vaše dijete zabavite kada se iz vrtića vrati kući ili kada ste zajedno preko vikenda.

Napravite svoju kutijicu za zubić vilu
Djeci u skupini počeli su se klimati i ispadati zubići. U skupini smo se jedno vrijeme bavili tom temom koja je kod djece izazvala veliki interes. U pričama i edukativnim slikovnicama koje smo čitali, likovi su zubiće stavljali u kutijicu ispod jastuka. Danas postoji veliki izbor malih drvenih kutijica koje možete kupiti. Ukoliko kod kuće imate bilo kakve boje (tempere, akvarel, flomasteri) možete kutijicu dati svome djetetu da ukrasi i oboja. Dijete može odabrati i samo kutijicu, a djevojčice će sigurno biti oduševljene dodavanjem šljokica i perlica (koje možete zalijepiti) ili sličnih svjetlucavih materijala i sredstava (šljkičasti flomasteri, ljepila, trakice...).

Šetnja kvartom
U skupini se ove godine pojačano bavimo sigurnošću u prometu. Kako bi stečena znanja dijete imalo priliku i primjenjivati, predlažemo šetnju u kojoj će dijete s Vama primjećivati prometne znakove, govoriti o njihovom značenju, a zasigurno, uz Vas, steći će i nova znanja koja će mu najviše koristiti kod polaska u školu. Ako imate štapiće od sladoleda i malo kartona, možete nam za skupinu izraditi prometne znakove za koje smatrate da su npr. najpotrebniji ili čak najmanje poznati (te nam na taj način pomoći u razvoju širenja spoznaja kod djece).

Napravite svoju slikovnicu
Djevojčice u skupini često biraju aktivnosti crtanja. U jutarnjem krugu često stvaramo/izmišljamo svoju priču (svako dijete npr. po jednu rečenicu kako bismo svi sudjelovali i kako bi samo sudjelovanje bilo ravnopravno). Kod kuće Vaša obitelj može izmisliti svoju priču na temu npr. proljeća (čarobni događaj na cvjetnoj livadi, jedan dan u životu bubamare, buđenje prirode...) ili neku drugu, aktualnu u obitelji i životu kojeg Vaša obitelj ima. Zapišite sve ideje/izjave, potrudite se da priča ima smisao (tijek; uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i kraj), a potom za bitne/istaknute nacrtajte ilustracije (pripadajući vizualni opis izrečenog i zapisanog). Tekst napišite na stranicu npr. ispod crteža, a potom sve listove spojite (probušite rupice i jednostavno spojite listove špagicom ili sl.). Zajedničkom uratku cijele obitelji dijete će se zasigurno rado vraćati, a ne sumnjamo kako izrađena slikovnica može postati i dio obiteljskih rituala (kao što je druženje roditelja i djece tijekom odlaska na spavanje).

Uvijek aktualna tema pranja ruku – održavanje osobne higijene
U vrijeme trenutne pandemije svi pričaju o važnosti redovitog pranja ruku. Djeca vrlo lako usvoje navike za koji su odrasli ustrajni i odlučni da prenesu na njih. Jedna od takvih je i pranje ruku. No, djeci je pojam virusa i bakterija prilično apstraktan. Kako biste im to pobliže dočarali i objasnili, možete svoje i djetetove ruke/dlanove posuti šljkicama koje predstavljaju viruse i bakterije. Dijete će vrlo lako uočiti kako ostaju tragovi šljokica po svemu što dodirne. Ukažite mu kako se na isti način virusi i bakterije prenose rukovanjem i dodirivanjem. Zadajte mu zadatak oprati ruke od šljokica. Za to će morati uložiti malo više truda jer šljokice ne spadaju tako lako, baš kao ni virusi i bakterije.

Odgojiteljice Sanja i Tea

© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.