Mjesec svjesnosti o djeci s oštećenjem vida - obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa (15.10.), ostvarena je planirana suradnja s Centrom za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, čije su rehabilitatorice Anđela Čeprnja i Andrea Čavara u dvorani centralnog objekta našeg vrtića, održale senzibilizacijsko-edukativnu radionicu.

Radionice su započele s osvještavanjem sličnosti i različitosti među djecom, a potom se djeci predstavio slijepi dječak i upoznao ih s načinom na koji uči i piše te im predstavio Brajev pisaći stroj i pismo. Ujedno je djeci pokazao kako se kretati uz pomoć bijelog štapa i kako pomoći slijepoj osobi u kretanju. Rehabilitatorice su donijele velik broj taktilnih i zvučnih igračaka. Bilo je ponuđeno niz zanimljivih poticaja poput zvučnih lopti, taktilnih vrećica, taktilnih umetaljki i ploča, a djeca su većinu aktivnosti provodila vezanih očiju kako bi senzibilizacija bila što autentičnija.

Odgojiteljice su djeci kroz tjedan organizirale tematske aktivnosti kako bi djecu pripremile na ovaj jedinstven događaj, a na radionici su sudjelovale o.o. skupine "The Bees", "Zvjezdice", "The Sponges" i "Jabuke". Djeca su iskazala veliki interes za ponuđene aktivnosti te su se i u nadolazećem tjednu nastavile provoditi aktivnosti vezane uz senzibilizaciju okoline za potrebe i mogućnosti djece i odraslih osoba s oštećenjem vida.

Neda Poljak, odgojitelj mentor i Marta Giaconi, edukacijski rehabilitator

    

   


© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.