Svjetski dan osoba s Down sindromom - 21.3.2022.

 Down sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma više. Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka svake godine. Navedeni datum odabran je kako bi simbolički označio jedinstvenost Down sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Djeca i odrasle osobe s Down sindromom mogu imati različite teškoće u razvoju koje narušavaju njihovu kvalitetu života.

Simbol Svjetskog dana osoba s Down sindromom su šarene čarape. Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down potičemo vlastitu okolinu na osvještavanje i potrebu za poštivanjem prava djece i odraslih osoba s Down sindromom. Nošenjem šarenih čarapa i razgovorom s drugima o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju djeca i odrasle osobe s Down sindromom i njihove obitelji, pružamo podršku njihovoj inkluziji u društvo čime pozitivno utječemo na njihovu kvalitetu života.

Pozivamo Vas da 21.3.2022. zajedno obilježimo Svjetski dan osoba s Down sindromom. Obucimo šarene, različite čarape i razgovorom s drugima zajedno doprinesimo promicanju uvažavanja različitosti u društvu.© 2014 Vrtić Medo Brundo. Sva prava pridržana.